Er zijn diverse soorten trapliften, voor rechte trappen, trappen met één of meerdere bochten maar bijvoorbeeld ook voor trappen buitenshuis.

In dit artikel beschrijven wij de traplift voor een rechte trap.

Aantal treden en hoe steil?

Vele woningen hebben een rechte trap in huis, dit kan een hoge trap zijn, maar ook één van slechts een aantal treden. De ene trap is ook steiler dan de andere trap. Een rechte trap heeft dus niet altijd dezelfde traplift nodig.

Voorafgaand aan het plaatsen van een traplift wordt bij u thuis bekeken welke traplift het meest geschikt is voor uw trap. Er zijn diverse factoren die meespelen in de keuze van de juiste traplift. Het kan zijn dat de traplift extra smal ingeklapt moet kunnen worden als de trap naast u nog gebruikt wordt door medebewoners. En wat is het budget wat u over heeft voor een traplift, ook dit is erg belangrijk om van te voren over na te denken. Op deze manier kan de verkoper een traplift plaatsen die vanzelfsprekend aan alle eisen voldoet én die binnen uw budget past.

Steektrap met tussen bordes

Een rechte trap kan ook een steektrap zijn, dit is een trap met tussenbordes. Een horizontaal vlak op bijvoorbeeld de helft van de trap, maar tenminste drie treden om bijvoorbeeld even uit te rusten. Een traplift voor een rechte trap kan hierop worden geïnstalleerd en zal op de tussenbordes een horizontale wending maken om vervolgens weer recht of schuin omhoog te gaan tot bovenaan de trap.

Slingertrap

Een slingertrap is qua tussenbordes vergelijkbaar met een steektrap. Een slingertrap heeft echter een kwartdraai (L-vormig), een halve draai (U-vormig) of een hele draai schuin omhoog (O-vormig). Dit komt niet vaak voor in woningen, maar wel in trappenhuizen van bijvoorbeeld een flatgebouw.

Leuning en parkeer mogelijkheid

Afhankelijk van welke traplift u kiest kan de traplift, mits er voldoende ruimte is, gemonteerd worden aan rechter- of linkertrapleuning.

Een parkeerbocht onder en/of bovenaan de trap geeft volledige trapruimte bij het niet gebruiken van de traplift. Een parkeerbocht is een verlenging van de rails waarop de traplift is bevestigd waardoor de zitting wordt geparkeerd onder en/of bovenaan naast de trap.