Wat zijn trapliften?

Het woord spreekt eigenlijk al voor zichzelf, een traplift is een lift die bij uw trap wordt gemonteerd. De traplift is meestal in de vorm van een stoel en gaat via een reling de trap omhoog. Op deze manier kunt u ook de trap op komen als u wat minder valide bent.

Als u moeite heeft met de trappen in u eigen huis is dit natuurlijk erg vervelend. In deze situatie is een traplift dan ook de juiste oplossing voor u. Door een traplift te plaatsen in uw huis kunt u een grote verbouwing uit de weg gaan. Dankzij de traplift kunt u gewoon overal in uw huis komen ook als u ouder en/of minder valide bent en geen trappen meer kunt lopen.

Verschillende trapliften

Niet iedere trap is het zelfde en niet ieder mens heeft het zelfde probleem waardoor de trap onbegaanbaar wordt. Om die reden is natuurlijk ook niet iedere traplift het zelfde. Zo is er voor iedere trap een model te vinden. Of u nou een rechte trap heeft of een trap met een hoek er in, er is altijd een gepaste traplift te vinden voor uw woning.

Naast het standaard rechte of gebogen model van de traplift zijn er ook nog andere varianten te vinden. Zo is er een speciale obesitastraplift, die speciaal is ontworpen voor obesitaspatiënten. Ook is er een buitentraplift voor de mensen die niet meer goed bij hun balkon, veranda, garage opslag of andere ruimtes kunnen komen. Dan is er tevens nog een laatste model en dat is een sta-traplift. Ook dit spreekt eigenlijk al voor zich zelf, de sta-traplift is gemaakt om op te staan en niet om op te zitten zoals we gewend zijn bij het meer traditionelere model.

Verschillende opties en aanpassingen

Ook zijn er per model weer verschillende opties en aanpassingen te laten maken voor uw traplift. De accessoires die kies voor uw traplift zijn vaak van groot belang. Deze extra accessoires voor uw traplift maken hem namelijk persoonlijk en goed toegankelijk voor u en uw beperking. Zo kunt u er bijvoorbeeld op letten of er een rustig start en stop systeem op zit. Dit is erg handig voor als u niet erg vlot kunt op en afstappen van u zitje. Soms krijgt u geen afstandbediening bij uw traplift en moet u deze later nog bij kopen als u deze wilt hebben.

Een andere handige functie voor uw traplift zijn veiligheidssensoren, hierdoor stopt uw lift er onmiddellijk mee als er iets op de rails komt of als de stoel dreigt vast te lopen.

Verder raden wij u aan om altijd na te vragen wat de mogelijkheden zijn bij het bedrijf wat u de lift komt plaatsen.

Krijg ik een vergoeding?

U zult natuurlijk denken dat het allemaal erg duur is. En we mogen er niet om heen draaien het kost ook redelijk wat geld en is daarom ook vaak pas laat aan de orde. Maar we moeten niet vergeten dat we de traplift vaak aanschaffen om een grote verbouwing uit de weg te gaan. We vervangen dus eigenlijk een dure verbouwing door een goedkopere traplift.

Tevens kunt u tot wel 50% van de aanschafprijs terug krijgen van de belasting. En als u in aanmerking komt heeft u ook kans om het vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar. Omdat dit voor iedereen anders is raden wij u aan hier meer informatie over op te vragen bij het bedrijf wat uw traplift komt plaatsen. Deze helpen u hier meestal heel erg goed mee. Als dit bedrijf u niet verder kan helpen kunt u natuurlijk altijd bellen naar de belastingdienst en naar uw zorgverzekeraar voor verdere informatie.