Uw zelfstandigheid behouden door een traplift

Een traplift is een hulpmiddel voor mensen die moeilijk de trap op kunnen komen. Met de traplift, die ook weleens stoellift wordt genoemd, kunt u gemakkelijk naar boven komen in uw eigen huis, wanneer dat niet meer zo vanzelfsprekend is. Een traplift bestaat uit een stoeltje of plateau dat aan een rails langs de trap wordt gemonteerd en wordt aangedreven door een elektromotor. Het gebruik van een traplift is veilig. De trap blijft toegankelijk voor andere gebruikers. Het maakt niet uit of u een smalle, brede, rechte of bochtige trap hebt: er zijn trapliften voor elke trap.

Verschillende soorten trapliften

Er zijn diverse soorten trapliften, afhankelijk van de wensen en behoeften van de gebruiker. De meest gangbare traplift is er een met een stoel. U gaat op de stoel zitten, drukt op de knop of bedient de joystick, en de traplift brengt u naar boven of beneden. Er bestaan ook trapliften die zijn bestemd voor rolstoelgebruikers, ook wel de rolstoellift genoemd. U rijdt dan met uw rolstoel op een plateau, en wordt in uw rolstoel naar boven of beneden vervoerd. Een andere optie is een sta-traplift. Dit kan handig zijn als u nog kunt staan en een smalle trap heeft.

U kunt kiezen uit diverse opties wanneer u een traplift aanschaft, bijvoorbeeld:

  • Sta-op-functie: deze zorgt ervoor dat u gemakkelijk uit de traplift kunt stappen, doordat de stoel naar voren kantelt als u wilt opstaan.
  • Diverse kleuren en designs.
  • Verschillende manieren van bediening.
  • Met of zonder veiligheidheidsgordel of veiligheidsstop.
  • Een smallere of juist bredere zitting.
  • Een opklapbare traplift.

Een traplift is er in diverse prijsklassen. Bovendien kunt u voor vergoeding in aanmerking komen door de wet maatschappelijke ondersteuning, die wordt uitgevoerd door de gemeente. Mocht u hier niet voor in aanmerking komen dan bestaat er ook de mogelijkheid om een gedeelte van de kosten via de belastingdienst terug te krijgen. Een traplift huren behoort ook tot de mogelijkheden. Tenslotte kunt u ook overwegen om een tweedehands traplift aan te schaffen.

Redenen om een traplift aan te schaffen

Er zijn diverse redenen om een traplift aan te schaffen, bijvoorbeeld:

  • Wanneer u op leeftijd bent en daardoor moeite heeft om dagelijks de trap te nemen.
  • Als een ziekte of aandoening heeft die het traplopen bemoeilijkt of onmogelijk maakt.
  • Indien u tijdelijk of permanente gebruik maakt van een rolstoel.
  • Wanneer obesitas het traplopen bemoeilijkt. Een obesitas-lift kan dan uitkomst bieden.

Voordelen van een traplift

Het laten installeren van een traplift heeft veel voordelen. Als u niet meer zelfstandig kan traplopen en de bad- en slaapkamer bevinden zich boven, dan kan een traplift ervoor zorgen dat u toch thuis kunt blijven wonen. Een traplift zorg er tevens dat u uw zelfstandigheid kan behouden en minder afhankelijk bent van anderen.

Soms kan een traplift ook uitkomst bieden als tijdelijke ondersteuning. Wanneer u hem niet meer nodig heeft zegt u de huur op, of verkoopt u de traplift. Bovendien kunt u er, indien mogelijk, op goede dagen, voor kiezen om de traplift niet te gebruiken. Zo heeft u de vrijheid om de trap te nemen als dat kan, en om de ondersteuning te krijgen die nodig is op minder goede dagen.

Een traplift biedt dus veel voordelen en kan uw vrijheid en zelfstandigheid drastisch vergroten.